czwartek, 1 września 2011
Cynamonowe niebo w gebie.
Cynamonowego nieba szukałam długo w końcu trafiłam na chlebek cynamonowy u Tsumiko
Zrobiłam swoją szybszą wersję . Obiecajcie mi że go zrobicie w domu
90 minutowa CYNAMONKA
SKŁADNIKI :
Ciasto - 30g świeżych drożdży
50g cukru
90 ml mleka
60 ml wody
2 jajka
350 g mąki
50 g rozpuszczonego masła
pół łyżeczki soli
ew. łyżeczka ekstraktu waniliowego
Farsz - 50 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki cynamonu
5 goździków roztartych w moździerzu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
100 g cukru
Wszystko w dużej misce - mieszamy za pomocą miksera lub malaksera. Drożdże z cukrem, wodą i mlekiem rozmieszać żeby się rozpuściły - chcecie żeby trochę się rozmnożyły prosze bardzo - 10 minut wystarczy . Choć w szybkiej wersji wystarczy rozmieszać .Resztę składników wrzucić jak powyżej w opisie . Ciasto wyrabiać - najlepiej mieszadełkami do ciasta drożdżowego 3 minuty . Na stolnicy rozsypać mąkę i na nią wyłożyć ciasto (jest dość luźne) - czekamy 30 minut aż urośnie .ciasto może też rosnąć z misce . Ja wolę na stolnicy . Potem delikatnie wyrabiamy - obsypujemy ciasto ze wszystkich strom delikatnie wyrabiamy. Rozciągamy w prostokąt i kładziemy na nie nadzienie .
Nadzienie to po prostu rozpuszczone masło i cukier, i przyprawy. Rada - jezeli chcemy żeby masa byla bardziej lejąca - rozpuszczamy masło w rondelku i wsypujemy cukier , jeżeli ma być bardziej geste masło gotujemy dłużej i pozostawiamy do ostudzenia . Jak kto lubi .
Ciasto kroimy w taki sposób żeby otrzymać 36 kwadracików . Kroimy po prostu na 6 części i ponownie na 6 części . W TAKI SPOSÓB
Teraz bo blaszki poukładane jeden za drugim - Blaszka może być różna - ja mam prostokątną ceramiczna , ale może być i keksówka . 30 minut rośnie w blaszce , i 30 minut pieczemy w piekarniku 175 st.
SMACZNEGO .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTen chlebek to niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńREWELACYJNE CIASTO!
Obśliniłam się...
OdpowiedzUsuńale kusisz...
OdpowiedzUsuń