czwartek, 1 września 2011

Cynamonowe niebo w gebie.




Cynamonowego nieba szukałam długo w końcu trafiłam na chlebek cynamonowy u Tsumiko

Zrobiłam swoją szybszą wersję . Obiecajcie mi że go zrobicie w domu

90 minutowa CYNAMONKA


SKŁADNIKI :

Ciasto - 30g świeżych drożdży
50g cukru
90 ml mleka
60 ml wody
2 jajka
350 g mąki
50 g rozpuszczonego masła
pół łyżeczki soli
ew. łyżeczka ekstraktu waniliowego

Farsz - 50 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki cynamonu
5 goździków roztartych w moździerzu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
100 g cukru

Wszystko w dużej misce - mieszamy za pomocą miksera lub malaksera. Drożdże z cukrem, wodą i mlekiem rozmieszać żeby się rozpuściły - chcecie żeby trochę się rozmnożyły prosze bardzo - 10 minut wystarczy . Choć w szybkiej wersji wystarczy rozmieszać .Resztę składników wrzucić jak powyżej w opisie . Ciasto wyrabiać - najlepiej mieszadełkami do ciasta drożdżowego 3 minuty . Na stolnicy rozsypać mąkę i na nią wyłożyć ciasto (jest dość luźne) - czekamy 30 minut aż urośnie .ciasto może też rosnąć z misce . Ja wolę na stolnicy . Potem delikatnie wyrabiamy - obsypujemy ciasto ze wszystkich strom delikatnie wyrabiamy. Rozciągamy w prostokąt i kładziemy na nie nadzienie .

Nadzienie to po prostu rozpuszczone masło i cukier, i przyprawy. Rada - jezeli chcemy żeby masa byla bardziej lejąca - rozpuszczamy masło w rondelku i wsypujemy cukier , jeżeli ma być bardziej geste masło gotujemy dłużej i pozostawiamy do ostudzenia . Jak kto lubi .

Ciasto kroimy w taki sposób żeby otrzymać 36 kwadracików . Kroimy po prostu na 6 części i ponownie na 6 części . W TAKI SPOSÓB

Teraz bo blaszki poukładane jeden za drugim - Blaszka może być różna - ja mam prostokątną ceramiczna , ale może być i keksówka . 30 minut rośnie w blaszce , i 30 minut pieczemy w piekarniku 175 st.


SMACZNEGO .

5 komentarzy: