Kto jeszcze nie wpadł na ten przepis to całym sercem polecam .
Mój zmodyfikowany przepis :
Składniki na 1 blaszkę:
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g płynnego miodu
- 100 g cukru
- 200 g obranych migdałów, posiekanych
- 200 g orzechów laskowych , posiekanych
- 50 g skórki pomarańczowej z 2óch dużych pomarańczy.
- 2 łyżki aromatu waniliowego
Mąkę pszenną, cynamon, przyprawy korzenne, sodę oczyszczoną - przesiać do dużej misy miksera, odłożyć.
Miód i cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać, do całkowitego
rozpuszczenia się cukru. Lekko przestudzić. Dodać do przesianych
składników razem z migdałami, skórką kandyzowaną i cherry brandy.
Zmiksować, do otrzymania gładkiej lecz bardzo lepkiej masy (nie
dosypywać mąki).
Dużą formę o wymiarach 35 x 35 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem
do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Pomagając sobie rękoma
oprószonymi w mące rozłożyć ciasto w formie, równo, na grubość nie
większą niż 1 cm (ciasto będzie klejące i ciężkie, więc nie będzie to
łatwe ;-).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe
polukrować w miarę rzadkim lukrem (1 szklanka cukru pudru i sok z połówki pomarańczy , ew. więcej ). Jeszcze ciepłe pokroić na
kwadraty.
Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/ .
A świąteczne wianki w moim szwajcarskim
domu w tym roku są dwa - jeden na gałązkach zielonych, a drugi jasny. A
przygotowania świąteczne zwolniły , ja szyję prezenty , pierniczki
jeszcze nie polukrowane , a za oknem deszcze .
Jejku jakie wy kobitki pysznosci pieczecie a ja ostatnio zabiegana cialge cos przypalam;-))) Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńpierniczki mniam a wianki piękne - podziwiam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo fajny przepis i musze go wypróbować! a ten wianek z perełakmi jest boski!
OdpowiedzUsuńOch ten z bieluteńkimi perełkami jest niezwykły! I to piszę ja, co za wieńcami nie przepadam, a niezwykły!
OdpowiedzUsuńPrzepisem mnie pokusiłaś ;)
Pozdrawiam świątecznie