poniedziałek, 26 września 2011

Sernik na zimno - na razowym spodzie z malinami .


SERNIK na zimno na razowym spodzie z malinami .

Ciasto :
100 g płatków owsianych
200 g ciastek razowych typu Degestive lub herbatników z mąką z pełnego przemiału
150 g masła

Ser :
500 g sera twarogowego zmielonego ( na sernik )
250 ml śmietanki 36%
100 g cukru pudru

ewentualnie : starta skórka z 2 cytryn i sok z 1 cytryny ( wtedy sernik ma niepowtarzalny cytrynowy smak )


Ciasto . Płatki owsiane prażymy na suchej patelni . Nie przegapić momentu żeby sie nie spaliły . Pokruszone wałkiem lub rozdrobnione w malakserze ciastka i masło - na gorącą patelnię . Wymieszać drewnianą łyżką w jednolitą masę . wyrzucamy do formy - najlepiej tortownicy . Wszystko uklepujemy łyżką . Wstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę .

Ser . Cukier i śmietankę ubijamy na bitą śmietanę , łączymy z serem i cytryną . Wylewamy do formy na spód i zostawiamy w lodówce . Uważam że najlepszy jest sernik po 24 godzinach .

Podajemy z sosem lub dżemem z owoców sezonowych - malinowy jest wyborny .

Spróbujcie zrobic podstawową wersje. Póżniej można dodawac innych skladników np. orzechów włoskich do razowego spodu , esencję waniliową , czekoladę z dżemem waniliowym .

Polecam.

1 komentarz: